Μια μελέτη του 2015 από το Πανεπιστήμιο του Innsbruck στην Αυστρία βρήκε μια τάση που συσχέτιζε τις προτιμήσεις για τον μαύρο καφέ και άλλες πικρές γεύσεις με αυτές των σαδιστικών ή ψυχοπαθητικών χαρακτηριστικών προσωπικότητας.
Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Appetite , συμμετείχαν περίπου 1.000 ενήλικες και έκανα τεστ σχετικά με τις γεύσεις που προτιμούν. Έλαβαν επίσης τέσσερις διαφορετικές δοκιμασίες προσωπικότητας που αξιολόγησαν μακιαβελιανά χαρακτηριστικά γνωρίσματα όπως ο ναρκισσισμός, η ψυχοπάθεια, ο σαδισμός και η επιθετικότητα.
Διαπίστωσαν επίσης ότι οι άνθρωποι που απολάμβαναν ζαχαρούχο καφέ και άλλες γλυκές γεύσεις γενικά είχαν την τάση να έχουν πιο «ευχάριστα» και είχαν χαρακτηριστικά προσωπικότητας, όπως συμπάθεια, συνεργασία και ευγένεια. Η στενότερη συσχέτιση που διαπιστώθηκε στη μελέτη ήταν μεταξύ πικρών τροφών, όπως ραπανάκια και τονωτικό νερό, και “καθημερινός σαδισμός”, ή η απόλαυση να επιφέρουν μέτρια επίπεδα πόνου σε άλλους.
Οι ερευνητές προχώρησαν περαιτέρω, υποδεικνύοντας ότι αυτή η συσχέτιση ανάμεσα στις πικρές τροφές και τις ψυχοπαθητικές τάσεις μπορεί να «γίνει χρόνια» και να επιδεινωθεί με το χρόνο.

Όμως κατέστησαν σαφές ότι “πικρό” είναι ένας εξαιρετικά υποκειμενικός όρος και αυτό μπορεί να έχει περιορίσει τη μελέτη τους. Επίσης, δεν είναι σίγουροι για το τι προκαλεί τη συσχέτιση ανάμεσα στις πικρές γεύσεις και τα δυσάρεστα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας.
Το “Big Brother” ξεκίνησε και το twitter κάνει πάρτι!
Υπάρχουν βεβαίως και αυτοί που επιτίθενται με σφοδρότητα στους ερευνητές, όπως το slate.fr. που επισημαίνει ότι αν διαβάσει κανείς την έρευνα, η λέξη «καφέ» είναι γραμμένη μόνο πέντε φορές στις σαράντα σελίδες της μελέτης και οι ερευνητές δεν ρώτησαν καν τους υποψηφίους πώς πίνουν τον καφέ τους.