Μια δοκιμή σε 24 ασθενείς που διεξήχθη στη Μασσαλία από την ομάδα του καθηγητή Didier Raoult δίνει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, ανακοινώνει η κυβέρνηση, η οποία θα επεκτείνει τις κλινικές δοκιμές σε μεγαλύτερο αριθμό ατόμων που έχουν μολυνθεί από το Covid-19.
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για κλινικές δοκιμές της χλωροκίνης, ενός ανθελονοσιακού φαρμάκου που σκοτώνει τα παράσιτα που προκαλούν ελονοσία και άλλες παρασιτώσεις, οι οποίες διεξάγονται στη Μασσαλία για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19 και είναι “πολλά υποσχόμενες”. Την Τετάρτη (18 Μαρτίου) η κυβερνητική εκπρόσωπος Σίμπεθ Ντιάγιε μετά από συνάντηση του Συμβουλίου Yπουργών δήλωσε: “Υπάρχουν κλινικές δοκιμές σε 24 ασθενείς, οι οποίες είναι ελπιδοφόρες. Το υπουργείο θέλησε να επεκτείνει αυτές τις κλινικές δοκιμές, οι οποίες θα διπλασιαστούν σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών”.
Την Τρίτη το βράδυ, το γαλλικό εργαστήριο Sanofi δήλωσε ότι είναι έτοιμο να προσφέρει στις γαλλικές αρχές εκατομμύρια δόσεις του ανθελονοσιακού Plaquenil, ενός από τα εμπορικά ονόματα χλωροκίνης, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να θεραπεύσει 300.000 ασθενείς.
Η χλωροκίνη είναι ένα ανθελονοσιακό φάρμακο που χρησιμοποιείται για αρκετές δεκαετίες και διατίθεται στο εμπόριο ιδίως με το όνομα Nivaquine ή Plaquenil. Αυτή η θεραπεία συνιστάται συχνά όταν πρόκειται να πάτε σε μια περιοχή που είναι μολυσμένη από το παράσιτο της ελονοσίας που μεταδίδεται από τα κουνούπια.
Ο καθηγητής Didier Raoult, ο οποίος δοκιμάζει χλωροκίνη στο Ινστιτούτο Νοσοκομείων του Πανεπιστημίου της Μασσαλίας, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η επίδρασή του κατά του κορονοϊού ήταν θεαματική με την εξαφάνιση του ιού σε έξι ημέρες από τα τρία τέταρτα των ασθενών.
Σε ένα βίντεο, ο διευθυντής του IHI της Μασσαλίας εξηγεί ότι 24 ασθενείς με κορονοϊό έλαβαν Plaquenil και ότι έξι ημέρες αργότερα, μόνο το 25% εξακολουθούσε να μεταφέρει τον ιό.
Αυτές οι νέες κλινικές δοκιμές θα διεξαχθούν με ομάδα ανεξάρτητη από τον καθηγητή Didier Raoult, ο οποίος ζήτησε παράταση στην έρευνα του, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Sibeb Ndiaye, τονίζοντας με προσοχή ότι σε αυτό το στάδιο δεν έχουμε επιστημονικά στοιχεία ότι αυτή η θεραπεία λειτουργεί.
Ωστόσο, πολλοί ειδικοί ζητούν προσοχή, ελλείψει περαιτέρω μελετών και λόγω των παρενεργειών που μπορεί να είναι σοβαρές, ειδικά σε περίπτωση υπερδοσολογίας. Αυτή η θεραπεία ελονοσίας συνήθως δεν συνιστάται για άτομα άνω των 65 ετών, ακριβώς η ηλικιακή ομάδα στην οποία ο κορονoϊός είναι ο πιο θανατηφόρος.