12.8 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Μονοκλωνικά αντισώματα. Τι είναι και πως μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμα κατά του κοροναϊού

Όταν το σώμα μας προσβάλλεται από έναν ιό, το ανοσοποιητικό μας σύστημα δημιουργεί συγκεκριμένες πρωτεΐνες που ονομάζονται αντισώματα για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι ένας από τους τρόπους επίθεσης του ανοσοποιητικού σε ξένες ουσίες. Πιο συγκεκριμένα, είναι η δημιουργία αντισωμάτων, δηλαδή ειδικών πρωτεϊνών, που εξουδετερώνουν άλλες πρωτεΐνες-εισβολείς, τα αντιγόνα.

Για την δημιουργία ενός εξειδικευμένου μονοκλωνικού αντισώματος, οι ερευνητές πρέπει πρώτα να εντοπίσουν το κατάλληλο αντιγόνο, στο οποίο θα επιτεθεί το αντίσωμα.

Η Regeneron Pharmaceuticals, με έδρα κοντά στο Tarrytown, Ν. Υ., είναι μία από τις εταιρείες που τώρα εργάζονται για τον εντοπισμό και την αναπαραγωγή μεγάλων ποσοτήτων αντισωμάτων που θα μπορούσαν να αποτρέψουν ή να θεραπεύσουν το COVID-19. Ο ανώτερος ειδικός στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης, Kristen Pascal, εργάζεται στην έρευνα COVID-19 για την Regeneron.

Οι επιστήμονες που εργάζονται για να εξουδετερώσουν την πανδημία COVID-19 πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να καταλάβουν ποια αντισώματα είναι πιο ισχυρά στην απόσπαση μιας μόλυνσης από κορονοϊό και στη συνέχεια να παράγουν τεράστιες ποσότητες πανομοιότυπων αντιγράφων αυτών των πρωτεϊνών συνθετικά.

Αυτή η προσέγγιση έχει ήδη αποδειχθεί αποτελεσματική στην καταπολέμηση μιας ποικιλίας ασθενειών, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και κάποιες μορφές καρκίνου.

Πολλές προσπάθειες και έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, με την ελπίδα ότι θα γίνει κάτι έτοιμο για ανθρώπινη δοκιμασία μέσα στους επόμενους μήνες.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα, το οποίο υποστηρίζεται από την Υπηρεσία Αμυντικών Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων, αποκαλείται Πλατφόρμα Πρόληψης Πανδημίας. Η ιδέα είναι να μειωθεί σε μόλις 90 ημέρες ο χρόνος που απαιτείται για την ανάπτυξη αποτελεσματικών αντιμέτρων σε μια βιολογική απειλή όπως ο κορονοϊός.

Το πρώτο βήμα στη διαδικασία είναι η αναγνώριση των ειδικών αντισωμάτων που αναγνωρίζουν τον νέο κορονοϊό.

Το επόμενο βήμα είναι να δούμε αν αυτά τα αντισώματα μπορούν να εμποδίσουν τον ιό από τη μόλυνση κυττάρων στο εργαστήριο. Η Jenkins λέει ότι το δεύτερο βήμα θα πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα.

Εάν τα αντισώματα λειτουργούν για την προστασία των κυττάρων από τη μόλυνση, τότε οι ερευνητές θα τα δοκιμάσουν σε ζώα που εκτίθενται στον ιό για να δουν αν οι πρωτεΐνες εμποδίζουν τα ζώα να αρρωσταίνουν ή, εναλλακτικά, εάν μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των ζώων που είναι άρρωστα μια έκδοση του COVID-19.

Η Jenkins ανησυχεί ότι η φάση δοκιμών σε ζώα μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ό,τι ελπίζει. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ερευνητές χρειάζονται ειδικά, γενετικά τροποποιημένα ποντίκια για τη δοκιμή θεραπειών κοροναϊού. Οι κανονικοί εργαστηριακοί ποντικοί δεν μολύνονται εύκολα με αυτόν τον ιό και τα ευαίσθητα ποντίκια είναι ελλιπή.

Γι’ αυτό προσπαθούν να βρουν άλλα ζώα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να αναπτύξουν το υποψήφιο αντίσωμα. Για παράδειγμα, οι ερευνητές στην Κίνα έχουν δείξει ότι οι πίθηκοι rhesus μπορούν να μολυνθούν με το νέο coronavirus.

“Εάν οι δοκιμές πηγαίνουν καλά και δείχνουν αποτελεσματικότητα σε αυτά τα ζωικά μοντέλα, το επόμενο βήμα θα είναι να ξεκινήσουμε την παρασκευή”, λέει η Jenkins. Το καλύτερο σενάριο, λέει, θα είναι ένα φάρμακο που μπορεί να δώσει στον άνθρωπο μέχρι τον Ιούνιο.

Ακόμη και αν πειράματα σε ζώα έδειξαν ότι το φάρμακο φαίνεται να λειτουργεί και δεν προκαλεί σοβαρές παρενέργειες, απαιτούνται ακόμα εκτεταμένες δοκιμές στον άνθρωπο πριν το εγκρίνει ο FDA.

Πέρα από το κυνήγι για ένα καλό ζωικό μοντέλο, υπάρχει ένα άλλο μεγάλο ερωτηματικό που κρέμεται πάνω από το έργο σε αυτό το σημείο, η Jenkins λέει: Τα αντισώματα που ξεκίνησε η ομάδα της σε αυτή την περίπτωση προήλθαν από ένα μόνο άτομο που ανακτήθηκε από το COVID-19. Και υπάρχει μια πιθανότητα ότι τα αντισώματα του ατόμου δεν είναι τα πιο ισχυρά για την εξουδετέρωση μιας λοίμωξης.

Ο Phil Pang, επικεφαλής ιατρικός υπεύθυνος της Vir Biotechnology, βρίσκεται στο κέντρο ενός έργου που ελπίζει ότι θα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα.

«Ελπίζουμε να φτάσουμε μέχρι και 100 δότες αίματος», λέει ο Pang και ήδη έχουν μερικούς υποσχόμενους υποψήφιους για αντισώματα προς εξέταση. Η εταιρεία εξακολουθεί να αναζητά εθελοντές που έχουν ανακάμψει από το COVID-19 και θα ήθελαν να δώσουν δείγμα αίματος.

Εν τω μεταξύ, η βιοτεχνολογική εταιρεία Regeneron πιστεύει ότι έχει έναν ακόμη καλύτερο τρόπο να αναπτύξει αντισώματα, ένα που δεν βασίζεται σε ανθρώπους καθόλου. Η εταιρεία χρησιμοποιεί ειδικά ποντίκια που ουσιαστικά έχουν ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Ο Γιώργος Γιανκόπουλος, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της Regeneron, λέει ότι έχουν ήδη εκατοντάδες υποψήφιοι αντισωμάτων.

Ο Γιανκόπουλος λέει ότι η Regeneron έχει ένα άλλο φάρμακο, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, που μπορεί να είναι χρήσιμο στη θεραπεία ασθενών που έχουν πνευμονία που σχετίζεται με το COVID-19.

Αν αυτό το φάρμακο ταιριάζει στην πνευμονία COVID-19, λέει ο Γιανκόπουλος, μπορεί να συνδυαστεί μία ημέρα με ένα φάρμακο αντισώματος ως θεραπεία συνδυασμού.

Δείτε επίσης:

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ