Η μαγειρική στο σπίτι έχει πολλά πλεονεκτήματα. Η κατανάλωση σπιτικών φαγητών εκπληρώνει όλες τις απαραίτητες διατροφικές ανάγκες, όπως δείχνουν οι έρευνες. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε ορισμένους κανόνες για να διατηρείτε το φαγητό σας ασφαλές για κατανάλωση.
1.Πλύσιμο ωμού κρέατος
Έχουμε την ιδέα ότι όταν ξεπλένουμε κάτι, το καθαρίζουμε – ωστόσο, αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση του κρέατος. Το πλύσιμο ωμών πουλερικών, βοδινού, χοιρινού, αρνιού ή μοσχαρίσιου κρέατος πριν από το μαγείρεμα δεν συνιστάται από ειδικούς . Ο λόγος είναι ότι τα βακτήρια από το κρέας μπορούν εύκολα να εξαπλωθούν σε άλλα προϊόντα, επιφάνειες και σκεύη.
2.Προσπαθείτε να ελέγξετε αν έχει χαλάσει το φαγητό
Είναι αδύνατο να αναγνωρίσουμε επικίνδυνα βακτήρια είτε από την εμφάνιση ή τη γεύση του τροφίμου. Ωστόσο, ακόμη και μια μικρή ποσότητα τέτοιων βακτηρίων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή τροφική δηλητηρίαση. Για να το αποφύγετε αυτό, πετάξτε τυχόν προϊόντα εάν έχετε αμφιβολίες για το ότι είναι χαλασμένα.
3.Δοκιμάζετε ωμή ζύμη
Δεν πρέπει ποτέ να τρώτε ωμά αυγά με οποιαδήποτε μορφή. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να περιέχει τα βακτήρια γνωστά ως σαλμονέλα, το οποίο είναι αρκετά επικίνδυνο για τους ανθρώπους. Επιπλέον, μην δοκιμάζετε άψητα ζύμη, ακόμη και χωρίς αυγά, επειδή το αλεύρι μπορεί να φέρει E. coli που μπορεί να προκαλέσει διαφορετικές λοιμώξεις.
4.Δεν πλένετε τα χέρια σας
Τα βακτήρια ζουν σε όλες τις επιφάνειες, ακόμα και στα χέρια μας. Φανταστείτε πόσα πράγματα αγγίζετε κατά τη διάρκεια της ημέρας και όταν αρχίζετε να μαγειρεύετε χωρίς να πλένετε τα χέρια σας, μπορείτε να μεταφέρετε όλα αυτά τα βακτήρια στο φαγητό σας. Και μην ξεχάσετε να πλύνετε τα χέρια σας και όταν τελειώσετε!
5.Έκθεση του μελιού σε υψηλές θερμοκρασίες
Σύμφωνα με έρευνα , η έκθεση του μελιού σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ποιότητας και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση ορισμένων καρκινογόνων ενώσεων. Επομένως, είναι καλύτερα να μην προσθέτετε μέλι σε τσάι ή ζεστά γεύματα, για παράδειγμα.